Døden og livet

Døden og livet
Døden og livet

Tanker om livet og døden kan i perioder fylde en del i unge menneskers liv. Men er vi gode nok til at snakke om døden? Eller er emnet døden for svært og tabubelagt?

Her kan du læse nogle tanker om døden skrevet af et ungt menneske.

Liv efter døden

Et af de største spørgsmål her i livet er, hvad sker der efter døden. Ingen vil nogensinde finde ud af det og samtidig have muligheden for at fortælle alle os andre om det. Alligevel findes der mange teorier, som skal besvare det store spørgsmål.

Nogen mener, at vi, hvis vi har behandlet andre godt her i livet, kan få lov til at komme til et sted, hvor vi kan være evigt lykkelige, andre mener, at vi bliver genfødt og lever mange liv her på Jorden, og andre igen mener, at når vi dør, så er der intet, kun mørke.

Uanset hvad, lever mange mennesker med frygten for at dø. Selv unge mennesker. Som ung kommer man for første gang til virkelig at tænke over døden, og hvad den betyder for dem, der bliver ladt tilbage.

Som ung mister man måske for første gang en betydningsfuld person, og døden kommer tæt på. Den overbevisning om udødelighed som hersker blandt unge bliver tvivlet, når døden lister efter livet. Dem der har prøvet at miste nogen vil vide, at sorgen aldrig for alvor rigtig forsvinder, den bliver kun lidt lettere at leve med for hver dag.

Måske er dette årsagen til, at døden er så tabubelagt. Døden er svær at tale, for hvis man taler om den, kan det føles, som om den kommer tættere på. Hvis den ikke nævnes, bliver den måske væk? Sådan tror mange, selvom vi jo godt er klare over, at dette ikke er sandheden.

En øjeblikkelig død

Jeg har endnu ikke oplevet døden tage nogen, jeg holder af. Men jeg kender andre, der har haft døden helt inde på livet.

For nogle uger siden fortalte min ven mig, at hendes bror et år tidligere havde mistet livet i en ulykke. Min ven fik ikke engang tid til at sige farvel til sin bror, for han var død øjeblikkeligt, men hvad betyder det? Øjeblikkeligt? Betyder øjeblikkeligt, at du ikke engang har tid til at opdage, at du er ved at dø? Betyder øjeblikkeligt et par sekunder?

Mange siger, at ens livs film ruller forbi for øjnene af én. Men kan et helt liv nå at genses på blot et par sekunder? Og selvom man når at dø indenfor få sekunder, må smerten i disse sekunder være ubærlig. Jeg håber, han nåede at tænke på sin familie, og at han vidste, at han var elsket, og stadig er det.

Det håber jeg for os alle, for det eneste vi alle kan være sikre på her i livet, er at vi en dag skal dø.

Skrevet af Sara Sørensen

Har du brug for at snakke om døden eller andre svære emner? Du kan læse om mine coaching-samtaler med teenagere og unge her.

Teenagecoach, foredragsholder og forfatter