(Opdateret 2021)

Starte på efterskole

Mon ikke alle kommende efterskoleelever går med sommerfugle i maven før efterskolestart. Det er en kæmpe oplevelse at gå på efterskole, men det kan også være en stor udfordring.

Forventninger til efterskole

Forventningerne til et efterskoleophold kan være kæmpestore både fra elever, forældre og omgivelserne. Det kan jeg godt forstå. Dét, man oftest hører, er alle de skønne fortællinger om, at et efterskoleår er det bedste år i livet. Man hører om fantastiske oplevelser og venner for livet.

Med fare for at virke som en lyseslukker vil jeg fortælle, at et efterskoleophold ikke er helt fantastisk for alle og hele tiden. Det kan også være rigtig hårdt og svært i kortere eller længere perioder. Det er helt almindeligt. Der er altså ikke noget i vejen med dig, hvis du kommer til at synes, at det er svært at gå på efterskole.

Jeg har efterhånden snakket med mange efterskoleelever, der har oplevet, at efterskolelivet ikke levede helt op til deres forventninger. Måske fordi forventningerne til det fantastiske efterskoleophold er skruet i vejret, og at man derfor ikke var forberedt på de helt naturlige udfordringer ved et intenst efterskoleophold.

Nu må du ikke misforstå mig. Som tidligere efterskolelærer og efterskoleforælder er jeg en klar tilhænger af efterskolekonceptet. Jeg synes, at efterskole er en virkelig god ide. Netop derfor går jeg ind for et mere nuanceret billede af efterskolelivet.

Det gode efterskoleår

Et godt efterskoleophold er i mine øjne ikke et år uden problemer. Udfordringerne går hånd i hånd med de gode oplevelser – både på efterskolen og i livet generelt. Udfordringer er med til at udvikle og styrke os.

Et godt efterskoleår vil ofte være en skøn blanding af:

 • Fantastiske oplevelser
 • Skænderier på værelset
 • Fællesskab
 • Hjemve
 • Venskaber
 • Rengøring
 • Positive overraskelser
 • Frustrationer
 • Gode grin
 • Usikkerhed
 • At føle sig som en del af noget
 • At føle sig udenfor
 • For lidt søvn
 • Mennesker omkring sig hele tiden
 • En anderledes hverdag
 • At føle sig presset
 • Sjove oplevelser
 • Og meget andet

Gode råd til efterskolestart

Længere nede på siden kan du læse nogle overvejelser og gode råd fra en tidligere efterskoleelev.

Her har du mine råd til en god efterskolestart.

Du kan:

 • Forsøge at have positive og realistiske forventninger til efterskolen.
 • Tage tingene, som de kommer.
 • Være åben og rummelig overfor dine efterskolekammerater.
 • Nyde alle små og store gode øjeblikke på efterskolen (Du kan ikke være alle steder på en gang).
 • Forberede dig på at der kan være svære perioder, og at det er okay.
 • Huske at holde pauser, hvor du kan lade op (efterskolelivet kan være meget intenst).
 • Selv gøre noget aktivt ved eventuelle problemer.
 • Snakke med nogen hvis du har det svært.
 • Have tålmodighed og lade efterskoleåret udvikle sig.
 • Holde fast i stedet for at give op, når det er svært.
 • Opsøge hjælp fra lærere eller forældre, hvis du har brug for det.

Hjælp til efterskolestart

Har du brug for en samtale og en håndfuld gode råd til din efterskolestart?

Du kan booke en coachingsamtale om din efterskolestart her:

[maxbutton id=”2″ ]

Klik her for at læse mere om coaching.


God råd fra en tidligere efterskoleelev:

En tidligere efterskoleelev skiver:

Starte på efterskole

Da jeg startede på min efterskole, kunne jeg kun forestille mig, at alting ville blive skønt, og at det ikke ville blive andet en en supergod oplevelse. Jeg var sikker på, at jeg ville komme meget nærmere den person, som jeg gerne ville være. Jeg ville udvikle mig personligt og fagligt. Og jeg ville finde venner for livet.

Alt dette var selvfølgelig også en del af året, men man kan i hvert fald ikke sige, at det hele bare var fryd og gammen. Du skal være opsat på, at der kommer perioder, hvor intet går din vej. En tid hvor ingen vil forstå dig, og hvor intet kan få dig i godt humør igen. Alle får at vide, at man skal være klar på et hårdt men fedt år, men jeg vil være ærlig og sige, at jeg godt nok ikke havde troet, at det ville blive så svært.

Husk at nyde året

En anden ting som man altid får at vide er: “husk at nyde året mens det er der.” Dette er dog lettere sagt end gjort. Hvordan nyder man hverdagen, når den sagtens kan være fyldt med dårlige oplevelser, hårde gymnastikdage og alt for mange lektier? For mig kunne jeg først virkelig komme til at nyde efterskolelivet, da den første halvdel af året allerede var gået.

Ikke give op

I min svære periode var det vigtigt for mig at huske på, at jeg ikke måtte give op. Med høj sandsynlighed vil du på et tidspunkt få lyst til at stoppe. Bare stikke halen mellem benene og løbe væk. Jeg var slet ikke i stand til selv og overtale mig selv til at blive. Jeg måtte få hjælp udefra. Fra lærerne og fra mine forældre.

Fællesskabet

Selv da jeg var kommet over den svære tid, var det stadig, som om der manglede noget på efterskolen. Alle ville ikke fællesskabet lige meget. Få elever – men alligevel for mange – var ligeglade med, hvordan deres handlinger påvirkede alle andre og stemningen på skolen. Først efter vi havde været skitur til Østrig blev vores sammenhold virkelig styrket. Vi begyndte virkelig at ville de samme ting. Her kan man sige, at vi efter forstanderens ord virkelig kom op og flyve.

For mig var det målet, jeg havde styret imod hele året. Finde ro i fællesskabet og finde ro i mig selv.

Pige 15 år.


Hjælp til efterskolestart

Vil du have hjælp til at blive klar til dit efterskoleophold?

Klik her for at læse mere om coaching her!