Selfie – begrebet er temaet for dette blogindlæg. En teenager overvejer fordele og ulemper ved at tage selfies.

God læselyst.

Den perfekte selfie

I løbet af de sidste 5 år er selfies blevet et mere og mere brugt begreb. Mennesker tager selfies mange forskellige steder, og nogle gange bliver det endda farligt for dem at få ”den perfekte selfie”, men er det i virkeligheden det værd?

Mange har det som om, at alt skal ”dokumenteres” eller deles med en selfie både dates, shoppingture og rejser. Den unge generation i dag kaldes selfiegenerationen, men det er ikke alle unge, der tager selfies. Til gengæld er der også mennesker fra andre generationer, der tager lige så mange selfies, f.eks. politikere, kendisser og nogle få pensionister.

Hvad bruger folk egentlig selfies til, og hvorfor tager de dem? Er det fordi, de er meget selvoptaget, er det fordi de er opmærksomhedskrævende eller noget helt tredje? Er det overhovedet fair at kalde den selfiegenerationen, eller er det mere bare noget der hører til den tid vi lever i?

Selfies og fællesskab

Personligt syntes jeg, at det er lidt dumt at tage selfies, især når folk begynde at fake dem. F.eks. hvis nogen lader som om de er på ferie eller ude at træne, men i virkeligheden har de anstrengt sig for meget for at få en selfie.

Det kunne være, at dem der gør det gerne vil imponere nogen eller bare virke bedre end andre, men det kunne også være noget helt andet. Et eksempel kunne det være at nogen kunne føle sig udenfor, hvis de ikke lægger selfies op på de forskellige sociale medier ligesom mange andre gør. Så det kan også være, at der mange der tager selfies bare, fordi de vil være med i et stort fællesskab, og være sammen om at tage selfies.

Jeg kender selv nogen, der gerne vil være med i det ”fællesskab”, som om de er nødt til at tage selfies og dele dem på de sociale medier. Så jeg tror næsten, at nogen har det som om, at hvis de ikke tager selfies, er det ikke sket.

Et eksempel kunne være, at jeg tog på en rejse til et andet land, og at jeg ikke tog nogen selfies. Så ville ”ingen rigtig vide”, at jeg havde været på ferie, og dermed ville ”det ikke være sket”. Derfor har nogen folk det, som om de skal poste selfies, som en slags dokumentation på at de f.eks. har været på ferie eller noget andet.

En undersøgelse viser at det er 34% af dem der tager selfies, ikke lægger dem op på de sociale medier.

MY DAILY SPACE – 2018

Falske selfies

Jeg kan selv huske nogen turister der tog selfies, og jeg syntes selv at de overdrev lidt. Det var da jeg var på ferie i England. Det var to japanske turister, som var i gang med at tage selfies, da vi var på vej forbi dem. Imellem hver selfie de tog, skændtes de med hinanden og var virkelig sure. Men så når de tog en selfie ”puttede” de falske smil på, så det lignede at de havde det godt og sjovt.

Jeg synes, det er meget mærkeligt, at de skal lade som om, de er glade. Mens de faktisk overhovedet ikke er det. Det er en af grundene til, at jeg ikke selv tager selfies. Jeg synes simpelthen, at det bliver for overfladisk, altså med hvordan man har det.

Antal likes

Efter hvad jeg ved er der også mange, der bruger de antal likes, de får på selfies til at bedømme dem selv. Så hvis de nu får mange likes så føler de sig anerkendt, og har det måske tilpas med sig selv. Men hvis der nu er nogens selfier der næsten ingen likes får, vil de nok ikke være tilfreds med sig selv og ikke føle sig anerkendt.

Jeg synes, det er en dårlig måde, at bedømme om man er flot eller lignende, og at man ikke skal dømme sig selv, hvis man ikke har fået særlig mange likes på de sociale medier. Der er mange, der kan blive helt nedtrykte, hvis de ikke får et bestemt antal likes. Det kan ødelægge deres dag fuldstændig, men der er også folk der oplever det helt modsatte. De får mange likes, og det bliver måske så toppunktet for dagen.

Siden 2014 hvor selfien var noget meget nyt, er der 127 personer der er døde af at tage selfies. Fordi de var på farlige steder for at få den perfekte selfie, viser en undersøgelse.

Carnegie Mellon University – 2016

Sjove selfies

Indtil videre har min mening lyt meget, som om at selfies er en dårlig ting at gøre. Men der er også dem, der får mange likes, og det gør dem glade.

Så er der også dem, der bare synes, det er sjovt at tage selfies. Det kunne f.eks. være, at de tager en selfie med en ven eller veninde, fordi det så kan havde den selfie som et slags minde. Det er godt, at der er nogen, der kan bruge selfies til gode ting. Men det er kun en fjerdedel i verden, der bliver glade af deres selfies.

Man kan også bruge selfies til, at tage et billede med sig selv og sit idol, når man f.eks. er til koncert. Hvis jeg f.eks. var koncert med Ed Sheeran og fik taget et billede, så kunne jeg vise mine venner, at jeg havde mødt ham.

Selfies og selvkritik

Nå tilbage til noget dårligt om selfies. Når nogen folk tager selfies, tænker de virkelig over, den vinkel billedet bliver taget fra. Det kunne f.eks. være, at jeg ikke ville vise min dobbelthage, og derfor tager billedet oppefra, så man ikke kan se den. Hver gang man så tager en selfie, vil man ikke vise sin dobbelthage, og dermed bliver man hele tiden mindet om den.

Hvis man hele tiden tænker på de dårlige sider af sig selv, hjælper det ikke ligefrem med at være glad for sig selv. Så vil man aldrig rigtig acceptere sig selv, for den man er. Jeg synes bare, at man skal acceptere, hvordan man ser ud, og ikke tænke på det, når man tager selfies.

Man kunne også tænke på, hvad man ville lave hvis selfies ikke var blevet opfundet. Ville folk så tage mindre billeder af sig selv og bruge mere tid på andre, end at sidde og redigere sin selfie i flere minutter inden man lægger den op. Ville man så tage flere billeder med flere personer end kun sig selv og en anden person eller ville man lave andre ting end at tage billeder.

Mange ting ville nok faktisk have set anderledes ud, hvis selfies ikke var blevet opfundet. Men det er de, og det må man leve med.

Man kan dog stadig spørge sig selv, om selfies er en god eller dårlig ting?

Skrevet af Teenager på 15 år