(Opdateret 2022)

Skiftende humør?

Hvordan er dit humør i dag? i denne time? i dette minut?

Ungdomstiden byder på glæder og udfordringer i en stor pærevælling, og det kan være svært at holde humøret oppe hele tiden.

Der er små og store udfordringer, som du skal forholde dig til, og selv de mindste udfordringer kan til tider virke helt uoverskuelige.

Skiftende humør

  • Skifter dit humør fra det ene øjeblik til det andet?
  • Kender du til forvirrende følelser og tankemylder?
  • Svinger din tro på dig fra dag til dag?

Teenagetiden er en turbulent tid, hvor der sker en kæmpe udvikling. Hvis du oplever tankemylder, humørsvingninger og manglende tro på dig selv, er det en hel naturlig del af denne periode. At det er naturligt betyder langt fra, at det er behageligt. De unge mennesker, jeg snakker med, oplever ofte, at det kan være frygtelig frustrerende.

Samtidig med de indre udfordringer oplever du måske, at dine forældre og andre voksne omkring dig ikke rigtig kan sætte sig ind i, hvordan du har det. Det kan give nemt gøre dig yderligere frustreret, når du ikke føler dig forstået.

Skal man være glad og i godt humør?

Herunder skriver en ung pige om at være trist og deprimeret og om at længes efter at finde det gode humør igen.

Happy – den glade pige

Vi lever i en verden hvor alle helst skal være glade hele tiden. Det er selvfølgelig også rarest at være glad, men hvis folk ser det som et tabu og en svaghed at være ked, hvornår er der så plads til tårerne? Til alt det dårlige og aggressionerne der skal ud?

Er det bare mig der har brug for at komme ud med noget, eller mig der er et utroligt deprimeret menneske? Jeg vil hellere end noget andet være glad, men hvorfor er jeg så ked? Jeg føler at folk ser mig som kedelig, sur, depri osv. Alle de svage ting. Det vil jeg ikke ses som, jeg vil være glad hele tiden, aldrig sur, aldrig depri. Jeg vil være den sjove Nikoline altid. Men jeg ved mere end nogen anden, at man skal komme ud med de ting.

Jeg har lukket de ting inde alt for mange gange, i alt for lang tid. Man kan ikke klare det psykisk, du skal ud med dine aggressioner på en eller anden måde. Der er bare rigtige og forkerte metoder. Men til sidst har man skubbet alle man kunne betro sig til, væk fra sig. Man stoler ikke på nogen. Der er ingen vej tilbage nu.

Nu håber jeg mere end noget, at det en dag bliver det samme. De vil tage mig tilbage som den glade og sjove.

Overthinking kills your happiness.

Skrevet af Nikoline.

Nikoline skrev denne tekst i en særlig svær periode af sit unge liv. Jeg kan heldigvis fortælle, at Nikoline er kommet ud af den svære tid.

Tak for at dele dine tanker Nikoline.


Skiftende humør og følelser der kommer og går

Dit humør skifter.

Dine følelser kommer og går.

Det er ganske naturligt.

Du kan bruge dine følelser som et kompas. Følelser fortæller noget om et bagvedliggende behov.

Eksempel:

    1. Mærk følelsen
    2. Hvad er behovet bag følelsen? Hvad har du brug for?
    3. Er det noget, du skal tage dig af?

Det er vigtigt at kunne mærke og genkende sine følelser men pas på med at blive hængende for længe i negative følelser (og tanker).