(Opdateret 2022)

At være introvert

Da jeg på Facebook søgte efter unge testlæsere til min bog “Ung og introvert” blev jeg temmelig overvældet. Opslaget blev i løbet af kort tid delt videre 55 gange og nåede ud til over 8000 personer. Den store interesse for opslaget bekræftede mig i, at der er brug for at sprede større viden om det at være ung med introverte personlighedstræk.

Jeg fik en håndfuld velskrevne og positive tilbagemeldinger på min bog fra de unge testlæsere – tusind tak for det. Jeg fik også nedenstående tekst med nogle yderst relevante overvejelser fra Naomi Lupan om introverthed. Efter aftale med Naomi deler jeg hendes tekst videre til dig her på bloggen.

Behovet for at normalisere introverthed

Jeg mener, at det er nødvendigt at ”normalisere introverthed” for, at det kan blive nemmere at være ung og introvert, fordi mere ekstroverte værdier typisk bliver efterstræbt i samfundet. Når jeg skriver, at introverthed skal normaliseres, mener jeg det på to planer – både på et individuelt, men også et mere samfundsmæssigt plan.

Det kan en bog som ”Ung og introvert” være med til. I bogen beskrives typiske hverdagsproblemer, som mange unge introverte mennesker kan nikke genkendende til. Den er henvendt til introverte unge og har til formål at gøre hverdagen nemmere for dem.

Både ved at give dem værktøjer til at håndtere førnævnte hverdagsproblemer, men også at give dem mere selvtillid ved at fremhæve introvertes kvaliteter for at få dem til at forstå, hvorfor det også er mere end okay at være introvert. Men som nævnt er det også nødvendigt på et mere samfundsmæssigt plan, så jeg mener faktisk, at alle i de unge introvertes omgangskreds – både de voksne og deres venner bør læse den for bedre at forstå deres behov.

Af egne erfaringer kan det nemlig være rigtig svært ved at sige ”Det har jeg ikke lyst til, for jeg er introvert” blandt andet af den meget simple årsag, at mange faktisk ikke ved, hvad det vil sige at være introvert, og hvorfor de ikke tænker ligesom ekstroverte.

Hvordan kan det blive lettere at være ung og introvert?

Jeg er 25 år og ville ønske, at jeg selv havde haft en bog som denne, da jeg var teenager. Jeg blev først præsenteret for begreberne ”introvert” og ”ekstrovert” for under et år siden. Inden da havde jeg svært ved at forstå, hvordan alle (virkede det som om) i min omgangskreds havde overskuddet til at ses med mennesker hele tiden. Indtil jeg lærte, at jeg bare havde brug for at ”lade op” alene, og at jeg hurtigere bliver fyldt op i sociale sammenhænge end ekstroverte mennesker.

Inden jeg lærte om begrebet introverthed, og hvad det betyder for ens personlighed, forstod jeg ikke, hvorfor jeg rimelig ofte oplevede til fester pludseligt kunne blive irriteret til en højlydt fest med en masse nye mennesker, når jeg lige havde hygget mig en halv time før. Jeg sagde til mig selv ”Nå, jeg er nok bare lidt træt – det er jo sent om aftenen” og drak nogle flere øl for at bedøve følelsen og fik det rigtig skidt dagen efter. Men efter at have lært om begrebet, er jeg blevet meget bedre til at mærke efter og kan mærke, at jeg oplevet at blive irriteret, fordi jeg er ”fyldt op” af nye indtryk og skal hjem.

Men det kan være svært, når man får at vide, at man er kedelig, og der bliver stillet spørgsmål til, hvorfor man allerede tager hjem. Derfor skal samfundet også normalisere det at være introvert og være bedre til at omfavne det. I en ideel verden var det helt legitimt at sige ”Nej, jeg kan mærke, at jeg gerne vil hjem fra festen nu, men det har været hyggeligt” uden at få at vide ”Bliv nu lidt længere”.

Derfor er det nødvendigt med en bog som ”Ung og introvert”!

Dette blogindlæg er skrevet af

Naomi Lupan


Bog-Ung-og-Introvert

Du kan læse mere og købe bogen her!