(Opdateret 2021)

For skilsmissebørn kan julen være en svær tid

Juletiden har altid været en ganske vidunderlig tid for mig. En tid fyldt med glæde, forventning, hyggelige forberedelser og dejligt samvær i familien.

Men sådan er det ikke for alle…

For skilsmissebørn kan julen være fuld af tanker, bekymringer og minder.

Den glade juletid

Det var i min tid som efterskolelærer, at det blev tydeligt for mig, at ikke alle forbinder juletiden med ren glæde og hygge. Da juletiden nærmede sig på efterskolen, spurgte jeg med glæde i stemmen en lille gruppe elever om deres kommende juleaften. Jeg var nysgerrig efter at høre om deres juletraditioner. De første elever fortalte glade, hvor de skulle holde jul og med hvem, hvad de skulle spise, og hvor meget de glædede sig.

Pizza juleaften

Efter en lille pause fortalte én af drengene stille, at han skulle spise pizza juleaften. Han skulle være hos sin far denne jul, og faren gik ikke så meget op i det der julehalløj. Der blev stille ved bordet. Indtil en anden elev sagde: “Det kan man da ikke. Man kan da ikke spise pizza juleaften…” Men det gjorde de. Altså spiste pizza juleaften.

Dilemma for skilsmissebørn

Nu var der ligesom taget hul på emnet. Jeg snakkede videre med en af pigerne på tomandshånd. Hun virkede næsten flov og noget trist, da hun fortalte, at hun slet ikke glædede sig til jul. Hun vidste ikke, om hun skulle fejre jul hos sin mor eller hos sin far. De havde begge spurgt hende, hvor hun helst ville være juleaften. Pigen fortalte, at hun overhovedet ikke havde lyst til at vælge. Hun havde ikke lyst til at gøre hverken sin mor eller far kede af det. For uanset hvem hun valgte, ville hun samtidig vælge én fra.

Jul med hele familien

En anden pige fortalte senere, hvordan hun altid blev så trist, når juletiden nærmede sig. Mens hun så, hvordan andre omkring hende gik og glædede sig, røg hendes humør helt i bund. Juletiden mindede hende om, hvordan det var, dengang hendes forældre stadig var sammen, og hun savnede så frygteligt den tid.

Julen betyder hygge og god stemning. Åbne gaver og holde fri fra skole. I år er det dårlige at mine brødre ikke er hjemme og fejre jul med mig. Jeg håber, at den kommende jul bliver sjov, rar og hyggelig, og så håber jeg, at jeg får mandlen og mandelgaven.

Ung 14 år

Loyale skilsmissebørn

Jeg oplevede, at disse triste tanker om julen ikke var nogle, som teenagerne delte til højre og venstre. Tværtimod skulle der fortrolige stunder til, før de åbnede sig. Måske følte de sig flove, utaknemmelige eller anderledes, når de ikke glædede sig til jul, som alle andre.

Jeg fornemmede også, at teenagerne var meget loyale over for deres forældre. Lige så snart de havde fortalt om deres tanker, fulgte de ofte op med undskyldninger og forklaringer på, hvorfor deres forældre gjorde, som de gjorde. “De vil jo bare det bedste for mig”, “Min mor har det også svært”, “Jeg ved jo godt, at det var bedst, at de blev skilt.”

Julen er min yndlingstid på året. Fordi man er sammen med familien, god mad og en hyggelige stemning, og ingen skal alt muligt andet. Det værste er nok, at jeg er skilsmissebarn, så jeg ikke holder jul med mig mor og far på samme tid. Jeg skal holde jul med min far i år og hele hans familie, så vi bliver nok 20 menneske eller mere, så det skal nok blive hyggeligt.

Ung 14 år

Forældrenes rolle

Det rører mig at høre, teenagere fra skilsmissefamilier fortælle deres triste tanker vedrørende juletiden. Jeg ved samtidig, at det kan være et vanskeligt og meget følsomt emne for forældrene. Jeg har ikke en færdig pakkeløsning til, hvordan skilsmisseforældre skal arrangere julen. Men jeg håber, at forældrene tager deres ansvar alvorligt og gør sig umage med at finde de bedste løsninger.

Efter min mening skal skilsmissebørn ikke have ansvaret for, hvor de skal være juleaften. Det er ofte en al for vanskelig beslutning. Jeg vil ønske, at forældrene i samarbejde kan lave aftaler om hvor og hvornår, som de med ro i sindet (og uden bitterhed) kan præsentere for børnene.

Det er for mig helt naturligt, når teenagere savner (jule-)tiden, mens mor og far var sammen – også mange år efter. Mor og far er to af de allervigtigste personer i teenagerens liv, og hvem ønsker ikke at have sine nære samlet omkring sig i juletiden?

Det er tungt, hvis teenageren skal gå alene med savnet og de triste tanker. Det er en god ide at snakke om det og i fællesskab at mindes gode stunder – og derefter også i fællesskab skabe nye gode og hyggelige stunder.

Glædelig juletid til alle børn, teenagere og deres forældre

Grethe Lindbjerg Sørensen