(Opdateret 2021)

Teenager og jul

Som barn kommer juleglæden snigende helt af sig selv.

Den er der bare.

Forventningsglæden og julestemningen.

Sådan er det i hvert fald for de fleste børn.

Jeg elsker jul.

Jeg holder af at være sammen med min familie men også tiden op til, hvor jeg kan tænke på de mennesker, der er vigtige i mit liv ved at lede efter gaver til dem.

Jeg synes tit julen er ovre for tidligt. Jeg håber, at jeg kan nyde julen rigtig meget, og at jeg får meget tid til julehygge i december med juleklip og bagning. Jeg vil gerne holde jul med min tætteste familie.

Ung 19 år

Teenager og jul

Som teenager kan det godt forandre sig.

Den umiddelbare juleglæde kommer og går eller udebliver helt.

Eller måske føles glæden ikke helt ægte.

Det føles ikke på samme måde som tidligere.

Hvad betyder julen for mig?

Julen for mig betyder familie tid, og december. For mig er det ikke jul før december.

Jul er for mig overfladisk og ‘overrated’, vi bliver begejstret over Jesus fødsel, hvorfor? Jeg føler, at især juleaften, er alle lidt fake, alle er lidt for glade, og pludselig er alle problemer glemt?

Det bedste ved julen er de aftener, man er sammen med sin familie og ser julekalender, fordi der er intet pres, der er ingen stress over, hvad man skal se, man sidder bare og hygger. Jeg håber at den kommende jul bliver rolig, og forhåbentligt ikke belastende. Og at man ikke skal bekymre sig om, at ens forældre eller søskende kommer op og skændes.

Juleaften skal have en betydning, og den skal være rar, og for mig er det når jeg holder jul med min farmor. Med hende er alt bare godt og rart, og overskueligt.

Ung 16 år

Kære teenager

Hvis juleglæden udebliver, skal du ikke give op.

Det kan godt være, at du ikke oplever den samme barne-juleglæde mere. Men du behøver ikke vente på, at julestemningen dukker op helt af sig selv.

Du kan selv gøre en bevidst indsats for at finde juleglæden frem. Du kan sige ja tak til at lave hyggelige juleaktiviteter med din familie og dine venner. Du kan bage småkager, klippe julepynt, høre julemusik, se julefilm eller andre ting, som du forbinder med julehygge.

På den måde hjælper du din julestemning godt på vej.

Julen er en familietradition

Det bedste ved julen er nok at sidde og åbne gaverne med familien. Jeg håber, at den kommende jul bliver lige så hyggelig som de andre mange år. Jeg vil gerne og skal gerne holde jul med min familie.

Ung 14 år

Kære forældre og andre voksne

Husk på at det kan være underligt og måske lidt trist for en teenager, når juleglæden ikke er så umiddelbar mere.

Din teenager er ikke nødvendigvis sur eller muggen.

Det kan være, at han eller hun skal vænne sig til, at juleglæden forandrer sig, når man ikke er barn længere.

Julen betyder tid med familien

Det bedste er nok gaverne, maden og at kigge på julepynten når man går rundt i huset.

Det dårlige ved julen er nok stressen op til juleaften, skulle finde gode gaver til ene nærmeste og at skulle tage al juledekorationen ned bagefter. Jeg håber den kommende jul bliver mindre stresset og med gode gaver.

Jeg vil gerne holde jul med min familie da jeg så er sikret fantastisk mad, gode gaver og stille og roligt samvær.

Ung 18 år

Rigtig glædelig jul ❤

Jeg håber, at I i fællesskab får skabt en dejlig julestemning i jeres familie.

PS: For skilsmissebørn kan juleglæden have yderligere udfordringer. Fik du læst mit blogindlæg om jul for skilsmissebørn? Du kan læse indlægget her: https://grethelindbjerg.dk/jul-for-skilsmisseboern/