(Opdateret 2022)

Forventninger, forventninger, forventninger

Unge kan have forventninger om:

  • at skulle klare sig godt i skolen og få en god uddannelse
  • at det er bedst at have (mange) venner og et aktivt socialt liv
  • at det er vigtigt at se godt ud og være populær
  • at skulle være noget særligt (men ikke for mærkelig)
  • at det er vigtigt at være ung på den “rigtige” måde
  • at skulle være sjov/dygtig/overskudsagtig
  • at omgivelserne/skolen/samfundet har store forventninger til de unge

Hvad er realistiske forventninger til de unge?

I dette blogindlæg fortæller tre gymnasieelever fra Kalundborg Gymnasium om deres syn på forventninger til ungdommen.


Forventninger til ungdommen

Forholdene for unge i dag har ændret sig meget i forhold til for 30 år siden. De sociale medier er blevet mere og mere populære, og på den måde har unges syn på sig selv forandret sig. Mange unge bliver presset til at drikke mere alkohol, end de selv vil af frygten for at blive holdt udenfor. Samtidig frygter især gymnasieelever, at et dårligt snit vil føre til et dårligt liv, og dette kan munde ud i stress.

De sociale medier

Du kan blive så afhængig af de sociale medier, at alle andre dele af dit liv falder i baggrunden. I begyndelsen er det godt at kunne følge med i, hvad der sker i verden og i vennernes liv, men når det tager overhånd, kan det hurtigt ændre dit billede af dig selv.

På de sociale medier er det langt de fleste, der kun viser deres gode sider. Når man har en dårlig dag, er det de færreste, der tænker, at de har lyst til at dele det med resten af verden. Dette gør, at det er svært for andre at se, at alle andre også kan have det svært.

Selvom de sociale medier på nogle punkter kan gøre livet sværere for unge, er det noget, der kan være svært at komme ud af. En britisk undersøgelse viser, at hele 63% af de unge i England ville ønske, at de sociale medier aldrig var blevet opfundet. Vi ved godt, at mange vil mene, at de unge bare vil kunne stoppe med at bruge de sociale medier, men du kan være ligeså afhængig af de sociale medier som af alt mulig andet.

Sociale forventninger

Unge bliver på denne måde ikke kun mødt af mange forventninger på de sociale medier, men også i den virkelig verden. Her er der både presset fra forældre og andre voksne, men også fra vennerne.

I Danmark har vi en kultur, der gør, at mange unge begynder tidligt med at drikke alkohol. 42% af unge i aldersgruppen 18-29 år har oplevet at blive presset af kammeraterne til at drikke mere, end de har lyst til.

Det kan være svært at sige nej til gruppepresset, da alle mennesker er født med et instinkt, der siger, at vi ikke skal blive lukket ude af fællesskabet. For mange år siden ville vi dø, hvis dette skete, da vi så ikke ville have nogen til at passe på os.

Unges alkoholforbrug

I løbet af årerne især fra 1995 til 2015 er unges alkoholforbrug faldet, men det skal meget gerne blive endnu lavere. På trods af at danske unges alkoholforbrug er faldet, har vi dog i Danmark det største alkoholforbrug for unge i Europa. Undersøgelser viser, at unge med et stort alkoholforbrug oplever dårligere koncentration og hukommelse.

Selvom det ikke umiddelbart virker til at påvirke de unge, er der dog andre konsekvenser, som sjældent bliver nævnt. Sundhedsstyrelsen siger at fra 2002 til 2013 er 93 unge mellem 16-24 døde pga. alkohol.

Er de unge blevet mere skrøbelige?

Mange mener, at de unge i dag er blevet mere skrøbelige, end de var for 50 år siden. Men vi mener, at dette skyldes, at der er blevet flere og krav og forventninger til de unge fra omgivelsernes side. Disse forventninger kan f.eks. være i forhold til karakterer, venner, arbejde og fritid. Uddannelse er blevet en vigtig del af et godt liv, og karakterræset for at opnå dette er med til at forårsage stress hos mange unge, især gymnasieelever.

Undersøgelser peger på, at antallet af unge, der lider af stress, ensomhed og depression er steget gennem de seneste 20 år. Selvom nogle ville mene, at unge bare er blevet mere skrøbelig i dag, kan det skyldes, at vi alle er blevet bedre til at tale højt om vores problemer. Det vil sige, at problemerne oftere kommer frem i lyset end tidligere.

At passe på os selv og hinanden

Vi håber, at vi selv og andre unge i fremtiden vil blive bedre til at passe på os selv og hinanden og være mere bevist om konsekvenserne for vores handlinger, men også vide at det er okay at have det svært.

Mange tak til Sara, Tor og Mathilde.